Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών αγώνων κατά την αρχαιότητα !

Μητέρα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η Αρχαία Ελλάδα.

Ολυμπιακοί αγώνες & αγωνίσματα κατά την Αρχαιότητα



















Η Αρχαία Ελλάδα περιλαμβάνει ολόκληρο τον ελληνισμό κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Περιλαμβάνοντας όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αλλά όπου υπήρχαν εγκατεστημένοι Έλληνες στους αρχαίους χρόνους την  Κύπρο, την Ιωνία, την Σπάρτη  και των διασπορών της ονομαζόμενη ως  Μεγάλη Ελλάδα  συμπεριλαμβανομένων τις ακτές της Μεσογείου και φτάνοντας μέχρι  τον Εύξεινο Πόντο.

Ολυμπιακοί αγώνες & αγωνίσματα κατά την Αρχαιότητα 















Κατά την περίοδο 750 έως 550 π.χ. αιώνων υπήρξαν έντονες κοινωνικές και πολιτικές διαταραχές στο εσωτερικό των πόλεων καταλήγοντας στην Αθήνα να ιδρύσουν την Δημοκρατία,  η οποία στην συνέχεια αναδείχθηκε το κέντρο του πολιτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος των ελληνικών πόλεων και Ελλήνων της διασποράς.

Την πρώτη καταγραφή των Ολυμπιακών  αγώνων την έχουμε στην Ολυμπία κατά την περίοδο του 776 π.Χ. και είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα, προς τιμή του Θεού Διός.

Ολυμπιακοί αγώνες & αγωνίσματα κατά την Αρχαιότητα





























Οι Ολυμπιακοί αγώνες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για ολόκληρο τον ελληνισμό, ενώ οι αθλητές που διακρίνονται στους αγώνες αυτούς αποκτούν ιδιαίτερο θαυμασμό και αποκαλούνται Αθάνατοι και στέφονται με στεφάνι φτιαγμένο από κλάδους ελιάς.

Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την Ελλάδα οι αγώνες άρχισαν να χάνουν την σημασία τους  και όταν ο Χριστιανισμός έγινε επίσημη θρησκεία, οι Ολυμπιακή αγώνες θεωρήθηκε παγανιστική εορτή και απαγορεύτηκε κατά την περίοδο του αυτοκράτορα Θεοδόσιου κατά το 393 μ.Χ., τελειώνοντας μια περίοδος 1.000 ετών κατά την οποία οι Ολυμπιακοί αγώνες διεξάγονταν ανελλιπώς κατά τετραετία.  

Ολυμπιακοί αγώνες & αγωνίσματα κατά την Αρχαιότητα

























Τα αγωνίσματα κατά την αρχαιότητα ήταν :

Ο δρόμος ταχύτητας :
Το πρώτο και μοναδικό αγώνισμα που ξεκίνησε στην Ολυμπία ήταν οι αγώνες δρόμου που είχε την απόσταση του σταδίου που βρίσκεται στην Ολυμπία μεταξύ των δύο βαλβίδων, 192,28 μέτρων, σημερινό 200 μέτρων.
Ο νικητής  των αγώνων ονομαζόταν Σταδιονίκης, παίρνοντας το όνομα από την απόσταση του Σταδίου.

Στην πορεία προστέθηκαν κι άλλα αγωνίσματα που ήταν συνηθισμένα με την ζωή των ηρώων της μυθολογίας και τους 12 Ολύμπιους Θεούς,  κατά την περίοδο που οι Ολυμπιακοί αγώνες αποκτούσαν φήμη.

Δίαυλος :
Ο Δίαυλος ήταν κι αυτός αγώνισμα ταχύτητας δρόμου της διπλής απόστασης του σταδίου, ανάλογος με τον σημερινό 400 μέτρων.

Ο Δόλιχος :
Άλλο ένα αγώνισμα δρόμου που δήλωνε την αντοχή των αθλητών, εφόσον το αγώνισμα αυτό καθοριζόταν από την επανάληψη της απόστασης του σταδίου μέχρι 24 φορές και ανάλογο σημερινό άθλημα είναι αυτό των 3.000 η 5.000 μέτρων.

Ολυμπιακοί αγώνες & αγωνίσματα κατά την Αρχαιότητα 
Ο Οπλίτης:
Ένα αγώνισμα δρόμου προστίθεται ακόμη προς τιμή των πεσόντων ηρώων, που οι αθλητές αγωνίζονταν με πλήρη πανοπλία διανύοντας την απόσταση δύο σταδίων, αντίστοιχα 400 σημερινών μέτρων.

Αρματοδρομίες :
Ένα αγώνισμα που κατά την μυθολογία ήταν συνδεδεμένο άμεσα με την Ολυμπία και σκοπός των αθλητών ήταν ποιος θα τερματίσει πρώτος σε απόσταση έως 10 γύρων του ιπποδρομίου.
Τα αθλήματα της ιπποδρομίας ήταν το Τέθριιππο, η Απήνη, η Συνωρίδα, αποτελούντο από  τέσσερα (4)  η  δύο (2)  άλογα που έσερναν  ένα μικρό δίτροχο άρμα, που ήταν επάνω ένας (1) η δύο (2)  αναβάτες αθλητές .

Ολυμπιακοί αγώνες & αγωνίσματα κατά την Αρχαιότητα - ReplayNews














Ιππασία :
Στα Ολυμπιακά αγωνίσματα εμφανίζεται και η ιππασία, όπου οι αναβάτες αθλητές αγωνίζονται στην ταχύτητα και την επίδειξη των ικανοτήτων τους.

Το Πένταθλο :
Το Πένταθλο ήταν μια ένωση πέντε αγωνισμάτων που αναδείκνυαν την ικανότητα του αθλητή και στα πέντε αθλήματα.
Τον Δρόμο 200 μέτρων, την Πάλη, το Άλμα, το Ακόντιο, τον Δίσκο.  

Το Άλμα εις μήκος :
Το άλμα καθιερώνεται ως άθλημα των Ολυμπιακών αγώνων και κυρίως του πεντάθλου.
Οι αθλητές αγωνίζονται στο άλμα μήκους καταλήγοντας σ’ ένα  σκάμμα μήκους 16 μέτρων γεμάτο με μαλακό χώμα.
Οι αθλητές χρησιμοποιούσαν αλτήρες, κατάλληλα διαμορφωμένα βάρη που κρατούσαν στα χέρια τους απ’ ότι φαίνεται για καλλίτερες επιδόσεις.
Ολυμπιακοί αγώνες & αγωνίσματα
κατά την Αρχαιότητα 
Ο Δίσκος :
Η ρίψη του δίσκου προστίθεται στους Ολυμπιακούς αγώνες και αποτελεί ένα από τα αγωνίσματα του Πεντάθλου.
Κατά τον αγώνα χρησιμοποιούσαν έναν δίσκο όλοι οι αθλητές.
Το σχήμα του δίσκου ήταν στρογγυλό με διάμετρο 17 έως και 34 εκατοστά, ενώ το βάρος του ποίκιλε από 1,250 έως και 6,50 κιλά κατασκευασμένος από πέτρα, χαλκό, μολύβι η σίδερο.

Το ακόντιο :
Η ρίψη του ακοντίου σε μήκος ήταν ένα από τα αγωνίσματα του πεντάθλου στους Ολυμπιακούς αγώνες και το συνολικό μήκος του ακοντίου ήταν από 1,50 έως 2,00 μέτρα, ξύλινο κοντάρι με αιχμή στην άκρη του και λαβή στο μέσον του μήκους του.    

Η Πάλη :
Ένα αγώνισμα κατ’ εξοχήν αγαπητό των αρχαίων Ελλήνων που προστέθηκε στο πένταθλο αλλά και ως ανεξάρτητο.
Οι αθλητές άλειβαν με λάδι το κορμί τους και πάλευαν στο σκάμμα. Νικητής αναδεικνυόταν ο αθλητής που έριχνε τον αντίπαλο του τρεις φορές.    

Η Πυγμαχία :
Ένα από τα αρχαιότερα αγωνίσματα των αρχαίων Ελλήνων, που σαν σκοπό είχαν να αναδείξουν των ισχυρότερο στην πυγμή.  Τα κτυπήματα γίνονταν κατά πρόσωπο.
Νικητής ήταν αυτός που κατάφερνε να υπερισχύσει του αντιπάλου του αναγκάζοντας τον να δεχθεί την ήττα του η να τον αφήσει αναίσθητο.  

Το Παγκράτιο :
Η ρίψη του ακοντίου σε μήκος ήταν ένα από τα αγωνίσματα του πεντάθλου στους Ολυμπιακούς αγώνες και το συνολικό μήκος του ακοντίου ήταν από 1,50 έως 2,00 μέτρα, ξύλινο κοντάρι με αιχμή στην άκρη του και λαβή στο μέσον του μήκους του. 
Ολυμπιακοί αγώνες & αγωνίσματα κατά την Αρχαιότητα - ReplayNews