Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Ο Άγιος Φανούριος φανερώνει και προστατεύει



Η εικόνα του  Αγίου  Φανουρίου βρέθηκε στα μέσα του   14ου αιώνα στο νησί της Ρόδου, όπου είναι προστάτης του νησιού της Ρόδου και άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο χρόνος προσδιορίζεται  μεταξύ του 1355 – 1.500 μ.Χ.  και η εξάπλωση του θαυματουργού Αγίου έγινε γρήγορα και σε όλη την νησιωτική περιοχή της Ελλάδος, εξαπλώνοντας την φήμη του και στην υπόλοιπη Ελλάδα.     

Η εικόνα του Αγίου Φανουρίου που ευρέθει  απεικόνιζε έναν  νεαρό στρατιώτη, ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια αποδεικνύοντας την δυνατή Πίστη του και Αντοχή στις Ηθικές αξίες του Χριστιανισμού, αντιμετωπίζοντας  τις πιο απάνθρωπες δοκιμασίες και βασανιστήρια που του επιφύλασσαν οι Ρωμαίοι ειδωλολάτρες,  του υλισμού και αθεϊσμού.

Το όνομα του Αγίου Φανουρίου και η ετυμολογικά, από το Φαίνω – Φανερώνω, είναι αυτή που βοήθησε να γίνει γνωστό στην λαϊκή παράδοση για να φανερώνει ανθρώπους, ζώα και πράγματα.
Επίσης, γίνεται προκειμένου να έχει κάποιος υγεία, ή εργασία σύμφωνα με τη δοξασία, ενώ στην Κρήτη, την Κύπρο και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιαχνόταν για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό.

✔ Κάτι που ίσως να διαφεύγει από πολλούς είναι ο,τι ο Άγιος Φανούριος έγινε 
προστάτης των Καραγκιοζοπαιχτών για να τους φανερώνει δουλείες, ενώ η εικόνα του είναι μέρος του λάβαρου, του Πανελλήνιου Σωματίου Θεάτρου Σκιών.

☛ Προς Τιμή του, αλλά και για να φανερώσει κάτι που οι πιστοί του ζητάνε, φτιάχνουν την γνωστή φανουρόπιτα, που αποτελείται κατά περιοχή από (7) επτά, (9) εννέα ή (11) ένδεκα  υλικά νηστίσιμα, ενώ πρέπει να έχουν μια αναμμένη λαμπάδα κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Είναι σχήματος  στρογγυλού και μικρή. 
Αφού διαβαστεί, την κόβουν σε (40) Σαράντα κομμάτια και την μοιράζουν.  



✔ Υλικά Φανουρόπιτας :
Φυτικό λάδι, αλεύρι, ζάχαρη, χυμός πορτοκάλι, μπέικιν πάουντερ, καρύδια ή άλλος ξηρός καρπός, σταφίδες, κανέλα ή γαρίφαλο, σόδα και νερό.  Πάντα ο αριθμός των υλικών που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι μονός και πάνω από (7) έως (11).
     
Σήμερα υπάρχουν πολλές εκκλησίες κτισμένες στο όνομά του στην Ελλάδα και Κύπρο και τον γιορτάζουμε στις 27 Αυγούστου.

☛ Τα βασανιστήρια και πως υπέκυψε ο Άγιος Φανούριος, φαίνεται από ευρήματα εικόνων που ανακαλύφθηκαν από εικόνες που απεικόνιζαν τα βασανιστήρια Του.
   
✔ Οι Ρωμαίοι στρατιώτες συλλαμβάνουν τον Άγιο Φανούριο και τον Πετροβολούν για να τον αναγκάζουν να υποκύψει και ν’ αρνηθεί την Πίστη του προς το Χριστιανισμό.
✔ Μετά τον Ξυλοκοπούν  άγρια με διάφορα μαστίγια, ξύλα και ρόπαλα για να κάμψουν το ακμαίο ηθικό Του.
✔ Τον φυλακίζουν γυμνό και Ξεσκίζουν την σάρκα του με αιχμηρά σιδερένια αντικείμενα.
✔ Ανάβουν φωτιές Καίγοντας μέρη της σάρκας Του, αλλά ο Άγιος δείχνει να έχει αδάμαστη θέληση και καρτερικότητα, οπλισμένος από την Πίστη του για τον Κύριο. 
✔ Χρησιμοποιούν μηχανικά μέσα και τον περιστρέφουν πάνω σε μάγκανο προσπαθώντας να συντρίψουν μέρη του σκελετού Του.
✔ Τον ρίχνουν σε λάκκο για να γίνει Βορά Άγριων θηρίων, αλλά τα άγρια ζώα εξημερώνονται με την παρουσία Του και την βοήθεια του Κύριου και περιστρέφονται γύρο του γλείφοντας τις πληγές του.
✔ Στην συνέχεια τοποθετούν Αναμμένα Κάρβουνα στο κορμί Του, αλλά δεν μπορούν να πετύχουν τον στόχο τους. Ο Άγιος Φανούριος βγαίνει νικητής κι από αυτή την δοκιμασία.
✔ Στο τέλος αποφασίζουν να τον τοποθετήσουν όρθιο επάνω σε σκαμνί, σε υψικάμινο, ανάβουν φωτιά,  με αποτέλεσμα να τον κάψουν ζωντανό.     

Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος