Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

28η Οκτωβρίου ► Οδοιπορικό ► Οι Ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες !



Ήταν γνωστές στην Ελληνική Κυβέρνηση υπό την Πρωθυπουργία του Ιωάννη Μεταξά οι βλέψεις των Ιταλών και συμμάχων των Γερμανών για τις κυριαρχικές τάσεις και την μεγάλη Γερμανική Αυτοκρατορία που ήθελε να δημιουργήσει ο Χίτλερ.

Οι Ιταλοί από καιρό προκαλούσαν δημιουργώντας πολλά θερμά επεισόδια κατά της Ελλάδος, ενώ ο Ιωάννης Μεταξάς προσπαθούσε να αποφύγει την έναρξη ενός πολέμου, με αποκορύφωμα τον Τορπιλισμό της Έλλης, που έγινε το πρωί στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της Παναγίας.

Κατά την 28η του Οκτώβρη του 1940, η Ιταλική Κυβέρνηση δια μέσου του τότε Πρέσβη της Εμανουέλε Γκράτσι διεμήνυσε στον τότε Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά με επιστολή της, της προθέσεις της να περάσει Ελεύθερα από την χώρα μας και στην συνέχεια να καταλάβει κάποια κεραία σημεία της Ελλάδος που θα την εξυπηρετούσαν για την επέκταση των κατακτήσεων της προς την Αφρική.

Συγκεκριμένα ο Ιταλός Πρέσβης, όπως αναφέρει κι ο ίδιος, επισπεύτηκε προσωπικά τον Ιωάννη Μεταξά στην προσωπική του κατοικία που ευρίσκετο στην Κηφισιά, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, λίγο μετά τις 03:00 πρωινή για να του επίδοση την επιστολή λέγοντας.
¨ Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. 
- Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: "Αυτό σημαίνει πόλεμο"
- Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ
Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος... 
- Ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! 
Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως ¨

Ο Ιωάννης Μεταξάς απάντησε στον Ιταλό Πρέσβη στην Γαλλική γλώσσα που ήταν τότε η επίσημη διπλωματική γλώσσα με την φράση ¨ Alors, c'est la guerre ¨ (αλόρ, σε λα γκερ) ¨Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο¨
Επιπλέον στην επιστολή αναφαίρετο ως ώρα έναρξής της διέλευσης των Ιταλικών στρατευμάτων η 6η πρωινή. 

Η εισβολή των Ιταλικών στρατευμάτων όμως ξεκίνησε λίγο μετά από την 5η πρωινή και η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο αμυνόμενη.

Ο Ιωάννης Μεταξάς αν και δικτάτορας εξέφραζε το σύνολο του συναισθήματος του Ελληνικού Λαού κι επιπλέον μέχρι εκείνη την στιγμή μην ξεχνάμε ότι όλοι οι Έλληνες γνώριζαν την Αλήθεια για το ποιος Τορπίλισε την ¨Έλλη¨.

Στον Ελληνικό τύπο αυτή η άρνηση αποτυπώθηκε την ίδια μέρα της 28ης  Οκτωβρίου του 1940  με την λέξη ¨ΌΧΙ¨, ενώ ακολούθησαν δημοσιεύματα για τον τορπιλισμό της Έλλης.

Να σημειώσουμε ότι οι Ιταλικές δυνάμεις είχαν καταλάβει είδη την Αλβανία από την άνοιξη του 1939 και ήθελαν να επεκταθούν προς την Ελλάδα με σκοπό την Αφρική, δείχνοντας στους Γερμανούς τις δικές τους κατακτητικές ικανότητες.
Οι Ιταλοί μπορεί να μην είχαν την ικανότητα και τις επιτυχίες των κατακτήσεων των Γερμανών στρατευμάτων ούτε την δύναμη, αλλά η Γερμανία επιζητούσε την συμμαχία με την Ιταλία λόγω Αλβανίας, ευελπιστώντας στην κατάκτηση της Ελλάδος με σκοπό την επέκτασή της στην Ρωσία.

Ο Ελληνικός Στρατός όμως αντεπιτέθηκε με αποτέλεσμα, ενώ οι Ιταλοί περίμεναν να κάνουν περίπατο, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και η την Ελλάδα να καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερες πόλεις Κορυτσά, Αγ. Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Χειμάρρα  επί Αλβανικού εδάφους.


Και ενώ αυτά συμβαίνουν από τις 28 του Οκτώβρη του 1940 μέχρι την αποτυχημένη και πάλι τελευταία αντεπίθεση των Ιταλών που έγινε τον Απρίλιο του 1941,  αναλαμβάνει η Γερμανία, όπου και επιτυγχάνει την είσοδό της στα Ελληνικά εδάφη.

Η ήτα που υπέστη η Ιταλία από την Ελλάδα ήταν μια Νίκη που καταγράφεται με Χρυσά γράμματα στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη αλλάζοντας την έκβαση του πολέμου, ανυψώνοντας το ηθικό του Ευρωπαϊκού λαού από την μια αλλά και καθυστερώντας τους Γερμανούς να κτυπήσουν την Ρωσία, αφού χρειάστηκε να εμπλακούν με την Ελλάδα, ματαιώνοντας οριστικά τα επεκτατικά τους σχέδιά.

Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 και με αφορμή τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλλε ο Ελληνικός στρατός στην ιταλική επίθεση, ο τότε Πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ουίνστον Τσώρτσιλ, εμπνευστής της συμμαχικής νίκης και γι’ αυτό ονομάστηκε και ως ¨Πατέρας της Νίκης ¨ είχε πει μια φράση σχετικά με το θάρρος και την ανδρεία των Ελλήνων:
¨Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν Ήρωες, αλλά ότι οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες

Η πρώτη επίσημη επέτειος της 28ης Οκτωβρίου με παρέλαση εορτάστηκε επί πρωθυπουργίας του Γεωργίου Παπανδρέου, του γέρου της Δημοκρατίας, το 1944. 



Σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες με την ίδια ομοψυχία να 
αντιμετωπίσουν κάθε εχθρική πρόκληση !