Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Εορτή του Αγ. Δημητρίου & η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης !




Η σημερινή γιορτή είναι μεγάλη για ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη. 
Δεν γιορτάζεται μόνο η μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη, ο οποίος είναι πολιούχου της πόλης αλλά και η απελευθέρωσή της από τους Τούρκους.



Οι δυο Βαλκανικοί πόλεμοι στις αρχές του 20ου αιώνα έδωσαν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επανακτήσει δικά της χαμένα εδάφη και ένα από τα σπουδαιότερα ήταν η πόλη της  Θεσσαλονίκης.

Η 26η Οκτωβρίου αποτελεί την πλέον σημαντική ημέρα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η γιορτή του πολιούχου Άγιου Δημητρίου συνδυάζεται με την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, το 1912.

Η απελευθέρωση της πόλης δεν υπήρξε μία εύκολη υπόθεση, αφού  Παράλληλα η Βουλγαρία κινούταν απειλητικά προς τη Θεσσαλονίκη, επιχειρώντας να εισέλθει πρώτη, γεγονός που σήμαινε ότι η Θεσσαλονίκη θα περνούσε στη Βουλγαρική κατοχή.

Ο Ελληνικός στρατός υπερέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια υπερνικώντας κάθε αντίσταση των εχθρικών και στις  26 του Οκτώβρη επανέκτησε την πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν πρωτεύουσα της Μακεδονίας, με αξιοσημείωτη στρατηγική θέση, η οποία ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο, ήταν και είναι η συμπρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους.  

Ο Άγιος Δημήτριος έζησε  από το 270 μ.Χ. έως το 306  μ.Χ., στη Θεσσαλονίκη επί εποχής  Διοκλητιανού και τιμήθηκε από την πρωτοχιστιανική περίοδο. 
  
Σας θυμίζουμε ότι οι πρώτοι διωγμοί των Χριστιανών ξεκίνησαν επί Νέρωνος, Δομιτιανού και άλλων που ακολούθησαν μέχρι και την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Ο σκληρότερος διωγμός των Χριστιανών ήταν επί εποχή Διοκλητιανού, όπου και έζησε ο Άγιος Δημήτριος.

Ο Δημήτριος καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια  της  Θεσσαλονίκης και εντάχθηκε στο σώμα του Ρωμαϊκού στρατού, ενώ σύντομα αξελίχθει στις βαθμίδες του στρατού με αποτέλεσμα να φέρει το βαθμό του Χιλιάρχου και τον τίτλο του Υπάτου, μόλις σε ηλικία 22 ετών.

Ως αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού υπό την διοίκηση του Τετράρχη Γαλερίου Μαξιμιανού και έπειτα αυτοκράτορα, όταν ήταν αυτοκράτορας ο Διοκλητιανός, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό αγνοώντας το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Ο Δημήτριος προσευχόταν στις συγκεντρώσεις της Χαλκευτικής στοάς και ενίσχυε  τους οικονομικά ανήμπορους συμπολίτες του, δείχνοντας την βαθιά Χριστιανική πίστη του δημιούργησε κύκλο νεοπίστων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.

Δεν άργησε να μαθευτεί στον στρατιωτικό κύκλο και ο Γαλέριος διέταξε την σύλληψη και φυλάκιση του.

Ο Δημήτριος από τις φυλακές εμψύχωσε το φίλο του Νέστορα ο οποίος αντιμετώπισε και νίκησε τον μονομάχο Λυαίο. Ο Γαλέριο την θεώρησε προσωπική του ήττα και διέταξε τον θάνατο του Νέστορα.

Όταν πληροφορήθηκε δε ότι ο Νέστορας ήταν μαθητής του Δημητρίου, διέταξε να φέρουν το Δημήτριο μπροστά του για να αποκηρύξει την πίστη του από τον Χριστιανισμό κι αφού δεν τα κατάφερε ζήτησε την θανατική του ποινή στις υπόγειες φυλακές όπου ήταν κλεισμένος.

Αναφέρεται ότι η σορός ετάφη στο σημείο του μαρτυρίου και στο σημείο αυτό αναβλύζει μύρο γι’ αυτό και ονομάστηκε Μυροβλήτης, όπου και χτίστηκε Μεγαλοπρεπής Ναός, ο οποίος ήταν ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στη Βυζαντινή αυτοκρατορία και μετά από καταστροφές και αλλαγές αποτελεί το σημερινό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
Το υπόγειο λουτρό διατηρήθηκε και διασκευάστηκε σε κρύπτη.

Ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται έφιππος με στρατιωτική στολή πάνω σε κόκκινο άλογο φονεύοντας με το δόρυ του τον τσάρο των Βουλγάρων Σκυλογιάννη.
Ο τσάρος των Βουλγάρων Ιωαννίτζης όπως τον αποκαλούσαν κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, φονεύτηκε κατά την παράδοση από τον Άγιο Δημήτριο για να προστατεύσει την Θεσσαλονίκη, όταν εκείνος την πολιορκούσε κατά τους χρόνους του 1.200 μ.Χ.

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένας από τους πιο λαοφιλείς Αγίους της Ελληνορθόδοξης και Σλαβορθόδοξης  Χριστιανοσύνης και δικαίως συνδέεται το πρόσωπο του Αγίου με τον προστάτη και φύλακα της πόλης, αφού ιστορικά Εθνικά γεγονότα για την ανεξαρτησία τόπο συμπίπτουν με την ημέρα του εορτασμού του.


Η λήψη των φωτογραφιών έγινε από εικόνες που
προμηθευτήκαμε για τις ανάγκες του άρθρου από ιδικό κατάστημα με εκκλησιαστικά είδη.  

Το κατάστημα φέρει την επωνυμία " ηλιαχτίδα " και βρίσκεται στο Μοσχάτο Αττικής, επί της οδού Στρ. Μακρυγιάννη 95, κεντρική λεωφόρος που κατεβαίνει από τον ηλεκτρικό σταθμό προς την παραλία. 

Στο κατάστημα θα βρείτε μεγάλη ποικιλία θρησκευτικών εικόνων σε διαφορά μεγέθη, σχέδια και υλικά.


Πολλές χειροποίητες εικόνες είναι αγιογραφημένες και 
φιλοτεχνημένες με μεράκι από εκλεκτούς αγιογράφους.



Έχετε την δυνατότητα να 
παραγγέλλεται την εικόνα της 
αρέσκειά σας σε μέγεθος, ποιότητα και σχήματος χωρίς να έχετε καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Επίσης θα βρείτε ποικιλία Καντηλιών, Λιβανιστήρια, Λάμπες, φυσικό Κερί και διάφορα συναφή αναλώσιμα.

Ευχάριστα θα σας ξαφνιάσει η ποιότητα στην διάθεση των τιμών.

Για κάθε σας επικοινωνία για περαιτέρω πληροφορίες στο τηλέφωνο 2109428304.