Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων ! ...120 Χρόνια Ιστορία



Οι Ολυμπιακοί αγώνες μετά από 15ε αιώνων (393 μ.Χ.) επανέρχονται και πάλι , ενώ ανακοινώνεται στο Παρίσι σε Διεθνές ακροατήριο, αφορμή Πανεπιστημιακού  συνεδρίου  που έγινε στην Σορβόννη του Παρισιού, το 1894, η διεξαγωγή Ολυμπιακών αγώνων κατά το έτος 1896, ορίζοντας ως χώρα έναρξης της αναβίωσης αυτών,  την Ελλάδα η οποία  είναι και η μητέρα των Ολυμπιακών αγώνων.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων σημαντικό ρόλο έπαιξαν ο Μηνάς Μηνωίδης που δίδασκε εκείνη την εποχή αρχαία ελληνική γλώσσα στο πανεπιστήμιο του Παρισιού, ο Βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, Γ.Γ. Αθλητικών Σωματίων της Γαλλίας, οι οποίοι πίστευαν ότι δια μέσου αυτού του Παγκόσμιου Αθλητικού θεσμού θα υπάρξει η ένωση των εθνών και θα σταματήσουν οι πόλεμοι.
Ένας άλλος σημαντικός λόγος που δυνάμωσε το ενδιαφέρον για την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων ήταν τα ευρήματα των ανασκαφών στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους.


Δημιουργείται η πρώτη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή(Δ.Ο.Ε.) για την διοργάνωση των Αγώνων με 1ο Πρόεδρο τον Έλληνα,  Βικέλα Δημήτριο και Γ.Γ. τον Γάλλο,  Βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερντέν καθώς και τα υπόλοιπα  μέλη της επιτροπής από διεθνής διακεκριμένες προσωπικότητες, που το σύνολο των ατόμων που απαρτίζουν την Δ.Ο.Ε. είναι 92ο και ονομάζονται Αθάνατοι, όπως ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες τους αθλητές που διακρίνονταν και τον τίτλο αυτόν τον έχουν μέχρι το τέλος της ζωή τους.   


Έκτοτε οι Ολυμπιακοί αγώνες γίνονται ανά 4α χρόνια εκτός των διαστημάτων του 1ου και 2ου Παγκοσμίου πολέμου που ματαιώθηκαν λόγω συνθηκών και δυστυχώς σε αντίθεση με τα πιστεύω αυτών που αναβίωσαν τους Ολυμπιακούς αγώνες, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τους πολέμους.


Έτσι λοιπόν πολλές φορές οι Ολυμπιακοί αγώνες χρησιμοποιήθηκαν για Πολιτικά και Διεθνή θέματα, όπως το 1936 κατά την διεξαγωγή τους στο Βερολίνο από τον Αδόλφο Χίτλερ για προπαγανδιστικούς λόγους, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής  να απέχουν μαζί με άλλα κράτη από αυτούς κατά την διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων του  1980 που έγιναν στην Μόσχα λόγω εισβολής των Ρώσων στο Αφγανιστάν, ενώ  οι Ρώσοι να απέχουν στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες του 1984 που έγιναν στο Λος Άντζελες κλ..  


Την περίοδο εκείνη η Ελλάδα είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, τρία μόλις χρόνια μετά την επίσημη οικονομική πτώχευση της χώρας δια στόματος Χαριλάου Τρικούπη «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν..»  και για την Ελλάδα είναι μια πρόκληση – ευκαιρία για να ανάκαμψη τόσο οικονομικά, όσο και ηθικά.



Την Οικονομική ενίσχυση για την προετοιμασία Σταδίων και υποδομών, την αναστήλωση του Παναθηναϊκού Σταδίου Καλλιμάρμαρο, αναλαμβάνουν διάφοροι ευεργέτες της χώρας, μεταξύ αυτών ως Κύριος υπήρξε ο Αβέρωφ, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε η συνεισφορά της Ελληνικής εκκλησίας.    











Μετά από απόφαση της Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) αναθέτουν την δημιουργία του Ολυμπιακού Ύμνου στον Σπύρο Σαμάρα και ποιητή Κωστή Παλαμά.








Κατά την Πρώτη επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων έλαβαν μέρος 13α Κράτη και συνολικά 311 αθλητές και αγωνίστηκαν σε 9α αθλήματα αποτελούμενα από 43α  αγωνίσματα.




Οι αθλητές που διακρίνονταν ήταν ο 1ος και ο 2οςπαίρνοντας αντίστοιχα ένα Ασημένιο  και ένα Μπρούτζινο μετάλλιο, ενώ και δύο Ολυμπιονίκες έπαιρναν από ένα κλαδί αγριελιάς από την Ολυμπία.  


Κατά την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων και αφού ακούστηκε ο Ολυμπιακός Ύμνος οι δεκάδες χιλιάδες θεατές ζητωκραυγάζοντας και χειροκροτώντας ασταμάτητα ζητώντας επίμονα την επανεκτέλεση του, όπως κι έγινε !







Πρώτος Έλληνας Μαραθωνοδρόμος Ολυμπιονίκης είναι ο Σπύρος Λούης, Μαρουσιώτης Νερουλάς που λαμβάνει για πρώτη φορά μέρος σε αγώνες και κατακτά την πρώτη θέση με μεγάλη ευκολία !
Έκτοτε επικράτησε και η φράση «έγινε Λούης»      




Στην πορεία λόγω προσθήκης και άλλων αγωνισμάτων τα οποία ήταν κατ’ εξοχήν χειμερινά θεσπίστηκαν  οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες οι οποίοι ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 1924 στη Γαλλία.   






Ενώ για πρώτη φορά κατά την διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, στην Ελλάδα θεσπίστηκε μετά το πέρας των Ολυμπιακών αγώνων η Παραολυμπιάδα (Ολυμπιακοί Αγώνες) που αφορά αθλητές  με σωματικές αναπηρίες  και νοητική υστέρηση.    


Τα κυριότερα Ιερά σύμβολα των Ολυμπιακών αγώνων



Ολυμπιακή φλόγα
Η Ολυμπιακή φλόγα με τελετουργικό τρόπο ανάβει κάθε 4α χρόνια στην Ολυμπία και μεταλαμπαδεύει περνώντας από όλα τα κράτη που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες και καταλήγει στην χώρα του φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς αγώνες, παραμένοντας αναμένει καθ’ όλη την διάρκεια των αγώνων, σε περίοπτη θέση του Κεντρικού Σταδίου της διοργανώτριας χώρας. 

Ο Ολυμπιακός Ύμνος
Ο Ολυμπιακός Ύμνος ενώ αγνοείται για τα επόμενα χρόνια και την θέση του έπαιρναν διάφοροι ύμνοι κρατών που διοργάνωναν και φιλοξενούσαν τους Ολυμπιακούς αγώνες, καθιερώνεται  μετά από απόφαση της Δ.Ο.Ε. το 1958 ως Επίσημος Ύμνος των Ολυμπιακών αγώνων από το 1960 και μετά, κατά την διοργάνωση τους στην Ρώμη πρωτεύουσα της Ιταλίας, ο πρώτος Ολυμπιακός Ύμνος των Σπύρου  Σαμάρα και Κωστή Παλαμά !



Στίχοι  
Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού
Κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού

Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι
Στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
Και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί (δις)

Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουνε μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός
Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός (δις)

Η σημαία
Το σήμα των Ολυμπιακών αγώνων έχει πέντε συμπλεκόμενους κύκλους διαφορετικού χρώματος και είναι εμπνευσμένο από τις 5ε Ηπείρους έχοντας ενωτικό χαρακτήρα, ενώ κάθε κύκλος με το χρώμα του συμβολίζει και μια Ήπειρο. Ο Μπλε την Ευρώπη, ο Κίτρινος την Ασία, ο Μαύρος την Αφρική, ο Πράσινος την Ωκεανία και ο Κόκκινος την Αμερική. 
Το σήμα και η σημαία των Ολυμπιακών αγώνων παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1920 που έγιναν στο Βέλγιο.

Ο Κότινος, το Στεφάνι από Αγριελιά
Κοντά στον Ιερό Ναό του Θεού Διός βρισκόταν αγριελιές  που έκοβε κλαδιά τους, έφηβο αγόρι με χρυσό ψαλίδι και τα εναπόθετε στην Τράπεζα του Ναού της Ήρας  και στην συνέχεια τα έπαιρναν οι κριτές των Ολυμπιακών αγώνων κι έφτιαχναν στεφάνια.
Με αυτά  βράβευαν στεφανώνοντας τους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων.

Ολυμπιακός Όρκος
Κατά την τελετή των Ολυμπιακών αγώνων ένας διακεκριμένος αθλητής της διοργανώτριας χώρας ορκίζεται δια λογαριασμό όλων των αθλητών υψώνοντας το δεξί του χέρι απαγγέλλοντας το όρκο :
« Στο όνομα όλων των αθλητών, υπόσχομαι να πάρω μέρος σ' αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενος τους κανονισμούς που τους διέπουν, σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας »        

Πόλεις και Χώρες που έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατά σειρά μετά την αναβίωση τους ξεκινώντας από την
Αθήνα (Ελλάδα) 1896
Παρίσι (Γαλλία) 1900
Σεντ Λούις (ΗΠΑ) 1904
Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο) 1908
Στοκχόλμη (Σουηδία) 1912
Αμβέρσα (Βέλγιο) 1920
Παρίσι (Γαλλία) 1924
Άμστερνταμ (Ολλανδία) 1928
Λος Άντζελες (ΗΠΑ) 1932
Βερολίνο (Γερμανία) 1936
Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο) 1948
Ελσίνκι (Φινλανδία) 1952
Μελβούρνη (Αυστραλία)1956
Ρώμη (Ιταλία) 1960
Τόκιο (Ιαπωνία) 1964
Πόλη του Μεξικού (Μεξικό) 1968
Μόναχο (Γερμανία) 1972
Μοντρεάλ (Καναδάς) 1976
Μόσχα (Ρωσία) 1980
Λος Άντζελες (ΗΠΑ) 1984
Σεούλ (Νότια Κορέα) 1988
Βαρκελώνη (Ισπανία) 1992
Ατλάντα (ΗΠΑ) 1996
Σίδνεϊ (Αυστραλία) 2000
Αθήνα (Ελλάδα) 2004
Πεκίνο (Κίνα) 2008
Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο) 2012
Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία) 2016


Αθλήματα που σήμερα συγκαταλέγονται στα Ολυμπιακά  σύμφωνα με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.) θα πρέπει  ένα άθλημα να διεξάγεται σε τουλάχιστον 75 χώρες, σε 4 ηπείρους από άντρες και  σε τουλάχιστον 40 χώρες, σε 3 ηπείρους από γυναίκες.

Μια καταγραφή των σημερινών αθλημάτων που περιλαμβάνονται στα Ολυμπιακά αθλήματα κατά αλφαβητική σειρά
Αντιπτέριση (μπάντμιντον – badminton),  μια παραλλαγή του τένις.
Αντισφαίριση (τένις)
Άρση βαρών
Γυμναστική
Επιτραπέζια αντισφαίριση (πιγκ-πογκ)
Ιππασία
Ιστιοπλοΐα
Καλαθοσφαίριση (μπάσκετ)
Κανόε – Καγιάκ
Κωπηλασία
Μπέιζμπολ
Ξιφασκία
Πάλη
Πετοσφαίριση (βόλεϊ)
Πένταθλο
Ποδηλασία
Ποδόσφαιρο
Πυγμαχία
Σκοποβολή
Σόφτμπολ (παραλλαγή του Μπέϊζμπολ)
Στίβος
Τάεκ – Βο – Ντο
Τζούντο
Τοξοβολία
Τρίαθλο
Χειροσφαίριση (χάντμπολ)
Χόκεϊ
Υγρός στίβος