Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Διά την Ιστορίαν… "Ανεξαρτησία" της Κύπρου



Η ανεξαρτησία  της Κύπρου ξεκίνησε το 1955 από τον ένοπλο αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών  με στόχο την απελευθέρωση από τους Άγγλους και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα  τον Φεβρουάριο του 1959 την υπογραφή  Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου.

Τις πρώτες πρωινές ώρες  τις 16ης  Αυγούστου του 1960 υπεστάλη η Αγγλική σημαία από την νήσο της Κύπρου και ύψωσαν στην θέση της την Κυπριακή, έχοντας τον χάρτη της Νήσου σε λευκό φόντο με κλώνους ελιάς, δηλώνοντας ανακωχή και Ειρήνη για την Νήσο.  
   
Αυτή είναι και η ιστορική ημερομηνία επετείου  της ανακήρυξης  της ανεξαρτησίας της Κύπρου η οποία  γιορτάστηκε μόνο κατά το πρώτο και δεύτερο έτος της ανεξαρτησίας της 1961 και το 1962.

Επειδή ο μήνας  Αύγουστος είναι μήνας του καλοκαιριού και των διακοπών και οι ξένοι διπλωμάτες προτιμούσαν να πηγαίνουν  στις πατρίδες τους το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 11 Ιουλίου 1963 ομόφωνα αποφάσισε να μεταθέσει την ημέρα εορτασμού της Ανεξαρτησίας της Κύπρου και να ορίσει τον Επίσημο εορτασμό της την 1η Οκτωβρίου, περνώντας  η  16η  Αυγούστου έκτοτε ως ημερομηνία ιστορικής μνήμης.

Να σημειώσω για την ιστορία ότι ο πρώτος Πρόεδρος  της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (1960 – 1974)  και το Υπουργικό Συμβούλιο αποτελείτο από 7 Ελληνοκύπριους και 3 Τουρκοκύπριους Υπουργούς .

Έτσι λοιπόν η 1η Οκτωβρίου καθιερώνεται από το 1963 θεσμικά η ημέρα πανήγυρης, επισήμων τελετών και παρελάσεων της ανεξαρτησίας της Κύπρου.