Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Το Πέταγμα του Χαρταετού, τι συμβολίζει, από που προέρχεται & ο ρόλος του στην επιστήμη..



Το έθιμο του χαρταετού έρχεται 2,5 χιλιάδες χρόνια πίσω, από την αρχαία Κίνα.
Πριν την ανακάλυψη του χαρτιού, όπου οι κατασκευές των αετών ήταν από ξύλο.

Οι λαοί εκείνης της εποχής πίστευαν, ότι με το πέταγμα του αετού εξορκίζουν το κακό και όποιος πετάξει ψηλότερα τον αετό του θα είναι ο τυχερότερος !

Αξιοσημείωτο είναι, ότι
ο αυτοκράτορας της Κίνας , εκείνης της εποχής, πετούσε αετούς κατασκευασμένους από μπαμπού και για την πτήση τους χρησιμοποιούσε επιβάτες φυλακισμένους και χάριζε την ελευθερία τους, όταν αυτοί είχαν την τύχη να επιζήσουν.

Αργότερα,
στην Ινδία, εδώ και Χιλιάδες χρόνια παρουσιάζονται χαρταετοί στους Ινδικούς ουρανούς κατά την περίοδο της Άνοιξης για να την καλωσορίσουν, ενώ τον Φεβρουάριο αντίστοιχες παγανιστικές εκδηλώσεις παρουσιάζονται από το Πακιστάν.  

Κατά την Ελληνική αρχαιότητα,
ο χαρταετός φαίνεται να υπάρχει ως έθιμο, από την στιγμή που παρουσιάζεται σε αγγειογραφία του 4ου αιώνα π.Χ.  
πιθανολογείται δε, ότι οι πρώτοι αετοί κατασκευάζονταν από ελαφρύ ύφασμα στην χώρα μας, γιατί η ύπαρξη του χαρτιού ήταν σπάνια και τότε το κόστος ήταν μεγάλο.  

Στην Ευρώπη,
ο χαρταετός παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τον Μάρκο Πόλο , ενώ την εμφάνιση του φαίνεται να κάνει ουσιαστικά από το 1450 και μετά, ενώ καταγράφεται στα αρχεία κληρικού ως Πασχαλινό παιγνίδι χαράς της ημέρας του Πάσχα.  

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, στην Αμερική το 1752,
πειραματίζεται με την χρήση αετού, κατασκευής υφάσματος της εποχής, αποδεικνύοντας τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού, με αποτέλεσμα την κατασκευή του αλεξικέραυνου, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, ο Αυστραλός Hargrave, το 1880 κατασκευάζοντας έναν γιγάντιο αετό, τον χρησιμοποίησε για τις μετεωρολογικές του μετρήσεις και προβλέψεις.

Στην Ελλάδα το πέταγμα του  χαρταετού, την Καθαρά Δευτέρα,  
σύμφωνα με θεωρίες που προέρχονται από την αρχαιότητα υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς.

Από την Χριστιανική πλευρά,   
το πέταγμα του αετού συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα που πετά στα ουράνια,  με σκοπό  να έρχεται πιο κοντά στον Δημιουργό του.

Έτσι η Χριστιανική παράδοση ενσαρκώνει το πέταγμα του χαρταετού στο ξεκίνημα της Σαρακοστής, που είναι η Καθαρή Δευτέρα ή ¨ Κούλουμα¨, ως εορτασμός στην ύπαιθρο, όπου οι Χριστιανοί ¨καθαρίζονται¨ πνευματικά και σωματικά.
Είναι η ημέρα έναρξης της νηστείας, 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Αγίου Πάσχα, της Αναστάσεως του Κυρίου.
Σε ολόκληρη την Ελλάδα πέραν της κατανάλωσης της καθιερωμένης Λαγάνας, του Ταραμά, των θαλασσινών, της Ελιάς και της Φασολάδας, το πέταγμα του Χαρταετού, σε πολλές περιοχές γιορτάζουν την αναβίωση διαφορετικών πολιτισμικών ιστοριών, με σχετικά  δρώμενα που παραπέμπουν στα ήθη κι έθιμα κάθε περιοχής.
Για παράδειγμα,
Στα Μεστά της Χίου, αναβιώνει το Έθιμο του Αγά.
Στην Αλεξανδρούπολη το Έθιμο του Μπέη και της περιφοράς του στην πόλη μοιράζοντας ευχές.  
Στην Κέρκυρα λαμβάνει μέρος ο Χορός των Παπάδων όπου οι ιερείς στήνουν χορό που ακολουθείται από τους γέροντες.
Στην Κάρπαθο οδηγούνται στο Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων από τους Τζαφιέδες.
Στο Γαλαξίδι το Αλευρομουτζούρωμα.
Στη Μεθώνη Μεσσηνίας γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος.
Στη Βόνιτσα αναβιώνει το έθιμο του Αχυρένιου-Γληγοράκη.
Στη Θήβα αναβιώνει ο βλάχικος γάμος.
Στο Πολύσιτο Βιστωνίδας οι Μουτζούρηδες.


Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος