Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Ιωάννης Καποδίστριας.. η Ιστορία επαναλαμβάνεται...


Η σύσταση  του Νέου Ελληνικού Κράτους κρίθηκε αναγκαία  για χρήματα που δάνεισαν οι Μεγάλες δυνάμεις ιδιωτικά και δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους για τον Απελευθερωτικό Αγώνα και  ενός μικρού μεριδίου που κατασπαταλήθηκε στους εμφύλιους πολέμους. 



Στις 3 Απριλίου 1827 η γ’ Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον επέλεξε πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, έχοντας την υποστήριξη των Μεγάλων Δυνάμεων που τότε ήσαν η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ιταλία. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία και Αυστροουγγαρία χαρακτηρίζονταν ο Μεγάλος Ασθενής της εποχής εκείνης.

Να σημειωθεί ότι η Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποτελούσαν μέρος του Ευρωπαϊκού Κόσμου, με την Ευρώπη να ήταν ο Μεγάλος Ηγέτης της εποχής, ενώ εξαίρεση αποτελούσαν από την Ευρωπαϊκή επιρροή Ασία και Αφρική.

Η οικονομική κρίση που καλείται τότε να διαχειριστεί ο Ιωάννης Καποδίστριας (φίλα προσκείμενος των Ρώσων)  απορρίπτοντας το οικονομικό μοντέλο των Άγγλων και Γάλλων, οδήγησαν στην  οργάνωση της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια και 
στις 9 Οκτωβρίου 1831 στο Ναύπλιο, έξω από την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνος, Τον δολοφόνησαν ισχυριζόμενοι λανθασμένα, ότι η σφαίρα προήλθε από τους Μαυρομιχαλαίους, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Κοκκινάκης σε μία εμπεριστατωμένη έρευνα 600 σελίδων με πολλά στοιχεία και μελέτες, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1998, από τις Εκδόσεις Πελασγός, με τίτλο ¨Ποιοι δολοφόνησαν τον Καποδίστρια¨  
Ο Πετρόμπεη Μαυρομιχάλης, αρχηγός της οικογενείας είπε χαρακτηριστικά "Ανάθεμα στους Άγγλους - Γάλλους που ήταν η αιτία εγώ να χάσω τους δικούς μου ανθρώπους και το Έθνος να χάσει έναν Κυβερνήτη που δεν θα ματαταβγεί. Το αίμα του με παιδεύει έως σήμερα"  



Παρεμπίπτοντος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ήταν ένας εκ των οποίων υπέγραψε την πρόσκληση του Ιωάννου Καποδίστρια για Κυβερνήτη της Ελλάδος μαζί με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Δημήτρη Υψηλάντη.  
Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι τα έγγραφα του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, παραμένουν μέχρι και σήμερα απόρρητα, παρέλευση άνω των 180 ετών, πλησιάζοντας τον δεύτερο αιώνα.

Κατά την διαχείριση της  οικονομικής κρίσης είπε:



Ως κυβερνήτης της Ελλάδας έκανε σημαντικές Κρατικές μεταρρυθμίσεις στην Νομοθεσία για την απόδοση δικαιοσύνης, την λειτουργία του
Κράτους σε Παιδεία και Υγεία και την επανίδρυση των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας.


Διαπιστώνει κανείς στον χρόνο και μετά από δύο αιώνες  περίπου να μην έχουν αλλάξει και πολλά ! 
Τα υπέρογκα πανωτόκια, οι απαιτήσεις
των δανειστών αλλά και τα δημοσιονομικά προβλήματα, είναι παράγοντες οι οποίοι δεν αλλάζουν…

Έτσι λοιπόν οι εκ των  Μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία) αποφασίζουν την εγκαθίδρυση της Βασιλείας στην Ελλάδα (δωρίζοντας) τον Ελληνικό Θρόνο στον Βαυαρικό Πρίγκιπα Όθωνα, του οίκου Βίτελσμπαχ της Βαυαρίας,  όπου τον στηρίζουν και τον δανειοδοτούν εκ νέου.

Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας όπως ήταν φυσικό δεν ήρθε και ο Όθωνας ενώ παρακαλούσε για νέες πιστώσεις, αδυνατούσε να
εκπληρώσει το δημόσιο χρέος και αναγκάστηκε να κηρύξει επίσημη πτώχευση.

Ο Ελληνικός λαός εξαθλιωμένος για μεγάλο διάστημα, με την χώρα να αργήσει να συνέλθει ενώ οι Μεγάλες Δυνάμεις πήραν μέρος των χρημάτων τους.


Να σημειώσουμε εδώ για την ιστορία ότι η οικονομική κρίση, η χρεοκοπία και μια σειρά άλλων πολιτικών παραγόντων δημιούργησαν την βάση  ενός στρατιωτικού κινήματος, στις 3 Σεπτεμβρίου 1843, που πήρε την μορφή στρατιωτικό πραξικόπημα και οδηγούμενο από τον Συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη και τον Καπετάνιο Ιωάννη Μακρυγιάννη, κατευθύνθηκαν μπροστά στο παλάτι και απαιτούσαν την χορήγηση Συντάγματος από τον Βασιλέα, να υπάρχουν Έλληνες στο συμβούλιο, να συγκαλέσει μια μόνιμη εθνική συνέλευση και ο Όθωνας να ευχαριστήσει προσωπικά τους ηγέτες της έγερσης, ενώ  αργότερα τον εκθρόνισαν ! 

Γράφει ο Αντώνης Λουκόπουλος